NATUUR


Bron van de Kupawat : bron in kloof, prachtige natuur.
waar : Rasloge, nabij Crni Lug, in het NP Risnjak.
e&d : zelf meebrengen.
tijd : halve dag. Wandeling zelf is 30’ enkel. (20’)
(kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14)zie WANDELEN


Educatief wandelpad Leskawat : educatieve boswandeling.
waar : ingang N.P. Risnjak, Bela Vodica, Crni Lug.
e&d : café-restaurant nabij ingang NP.
tijd : wandeling max. 2 uur (2’ of 20’ te voet)zie WANDELEN


Kloof “Zeleni Vir”wat : rivier, kloof, watervallen, natuur.
waar : nabij Skrad.
e&d : café-restaurant ter plaatse.
tijd : halve dag tot één dag. (60’ of 35’)
(kaart : SMAND Gorski Kotar III nr 13)Groene Draaikolk
De kloof van Zeleni Vir situeert zich nabij Skrad.
In deze kloof kan je verschillende wandelingen volgen. Eén daarvan is het Duivelspad, de populairste wandeling. Een pad, deels bestaande uit trappen en bruggetjes, doorheen het smalste en mooiste deel van de kloof. Zeleni Vir is Kroatisch voor 'Groene Draaikolk'.

(foto: Zeleni Vir Waterval)


Restaurant
Beneden kom je aan op een grote parking. Hier vind je ook een informatiebureau, een restaurant/café en de plaats waar je tickets kan kopen voor de ingang van de Duivelsgang. Je kan ook een andere wandeling volgen naar de waterval. Tussen het restaurant en de parking ga je over een bruggetje over de rivier en merk je ook een ander groot gebouw op. Dit is een kleine waterkrachtcentrale, die ooit de eerste elektrische stroom leverde in dit gebied.

Duivelspad
Het duivelspad kan door de meeste personen gevolgd worden, ook door kinderen. Mensen die moeilijkheden hebben met stappen kunnen deze tocht wel beter overslaan. Het volledige traject is niet zo heel lang, op twee uur ben je zeker terug. Je loopt er veelal in de schaduw en de temperatuur is hier altijd enkele graden lager dan 'boven'. Dit is dus een ideale uitstap voor de heetste dagen.

Bron & waterval
Eens aangekomen aan het restaurant van Zeleni Vir kan je verschillende zaken ondernemen. Je kan ter plaatse blijven (en er eten en drinken), je kan de wandeling door de duivelspas maken of je kan de wandeling naar de bron en waterval maken. De wandeling naar de bron is behoorlijk klimmen maar duurt toch maar een kwartiertje. Het is zeker aan te raden om dit even te doen, de bron en de waterval zijn deze korte wandeling meer dan waard. Je komt er ook langsheen de grote pijpleiding langswaar het water naar beneden stort om de generatoren van waterkracht te voorzien. Onderweg kom je nog enkele mooie waterpartijen tegen. (foto : bron)

Toegang
Er zijn verschillende mogelijkheden om de kloof te voet te bereiken, maar we beperken ons hier tot de toegang met de wagen via Skrad en de toegang te voet vanuit de richting Brod na Kupi.
Toegang via Skrad :
Volg de oude baan Rijeka-Zagreb tot in Skrad. Vanop de snelweg neem je de uitrit Ravna Gora richting Skrad.
In Skrad ga je een honderdtal meters voorbij het INA-benzinestation linksaf (er staat een wegwijzer). Dit kleine straatje dat over de spoorweg loopt volg je tot je 180 graden linksaf moet waar er een bord staat dat het vanaf hier verboden is voor autocars en vracht-wagens. Dit klein bergbaantje kronkelt zich een weg naar beneden langsheen de flank van de kloof. Niet aan te raden voor kampeerwagens.

Toegang via Brod na Kupi (BnK)


De toegang via Brod na Kupi heeft enkele voordelen :

• Het gedeelte met de auto is korter en minder ‘moeilijk’. Het gedeelte vanaf Skrad naar beneden (het bergpasje) valt namelijk weg.
• De afstand van Crni Lug naar de parking in de buurt van BnK is korter. Het enige nadeel is dat je niet tot aan het restaurant nabij de elektriciteitscentrale kan komen met je auto. Van aan de parking BnK is het namelijk nog een half uurtje wandelen tot aan het restaurant.
• Dit is echter een voordeel : de wandeling vanaf de parking tot aan Zeleni vir is een zeer mooie natuurwandeling, volledig langs de rivier en zo goed als zonder hellingen.

(foto : vertrek wandeling aan de parking BnK)Vanuit Crni Lug rijd je eerst naar Delnice en daar neem je de afslag Brod na Kupi. Aan het benzinestation INA op de grote baan. Na 10 km en ongeveer 1 km vóór Brod na Kupi kan je rechtsaf. Er staat een toeristische wegaanduiding. Van hieraf volg je het smalle baantje (+/- 2 km) tot je op een gegeven moment een houten toeristisch bord tegenkomt met wat uitleg over Zeleni Vir. Dit houten bord staat rechts van de baan. Hier volg je rechts de grintbaan (ongeveer 1 km). Deze leidt je tot de grintparking van waar je te voet op een half uurtje aan Zeleni Vir uitkomt.

(kaart toegang via BnK : klik voor grote versie)
Afstanden :
• Crni Lug tot Zeleni Vir via Skrad : 32 km (+/- 1uur rijden).
• Crni Lug tot grintparking Via BnK : 25 km (35’ rijden).Zeleni Vir : 45.4264, 14.8923 O


Grintparking (toegang via BnK): 45.438838, 14.88512 O

 COMBINEREN MET : BROD NA KUPI OF SKRAD, RODELBAAN GINA Bron Gerovcicawat : bron rivier, oude watermolen.
waar : Nabij Gerovo.
e&d : cafeetjes vind je in Gerovo.
tijd : max. 1 uur. (25‘)
(kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14)De Gerovcica is een kleine rivier die al na minder dan 2 kilometer uitmondt in de Kupa. Het mooie aan deze rivier is dat de bron zeer gemakkelijk te bereiken is.

(foto : Gerovcica)

Vanaf de weg is het slechts 350 meter waarvan een gedeelte over een goed begaanbaar pad loopt.

Bereikbaarheid
De bron ligt in het kleine gehuchtje Fazonci nabij het dorpje Zamost. Vanuit Crni Lug neem je de hoofdbaan naar het noorden richting Gerovo. In Gerovo rijdt je nog 2,2 km ver-der tot je rechts een baan hebt richting Zamost. Dit smal wegje volg je vijf kilometer.
Onderweg ga je snel naar beneden door het bos langsheen snel opvolgende haarspeldbochten. Na deze 'afdaling' kom je in het dorpje Smrekari.
Voor je het weet ben je ook daar doorheen, iets verder - waar de weg een scherpe bocht naar rechts neemt - kan je links een onverharde weg inrijden. Hier is het begin van de korte wandeling naar de bron. Je kan je auto beter hier in het begin van deze onverharde weg parkeren.

Watermolen
Op deze plek zie je naast de bosweg de rivier al stromen. Er staan ook enkele huizen. Iets verder zal je ook een wat vervallen houten gebouw zien. Dit is een oude watermolen die de aandrijving verzorgde voor de oude zagerij.

Vanaf hier is de weg naar de bron simpel :
volg de rivier stroomopwaarts. Je zal zien dat de rivier hier toch al vrij breed is rekening houdend dat deze pas 300 meter lang is op dit punt.

Water uit de rotsen
De bron zelf bestaat uit een grote 'bron' vlakbij een verticale rotspartij van een 100 meter hoog en enkele kleinere bronnen die als het ware water spuiten vanuit de rotsachtige bodem langs de oevers van de rivier. De grote bron doet ook wat denken aan de bron van de Kupica, maar zonder 'vijver'.

(kaart : klik voor grote versie)

Start korte wandeling : 45.5271, 14.6797 O


Vanaf Crni Lug tot bron : 24 km

 COMBINEREN MET : CABAR, LIVIDRAGA 

Cabar en omgevingwat : bron, wandeling, korte bergwandeling, uitzichtpunten.
waar : noorden van Gorski Kotar.
e&d : cafés en restaurants onderweg.
tijd : naar gelang, halve of ganse dag. Veel “onderweg’s”.
(kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14)zie erfgoed


Brod na Kupi, bron Kupicawat : zonnen, zwemmen, wandelen, natuur.
waar : Brod na Kupi aan de Sloveense grens.
e&d : café’s en restaurant in Brod na Kupi.
tijd : halve dag, ganse dag. (30’)
(kaart : SMAND Gorski Kotar III nr 13)zie RECREATIEF

Grotten in Lokve

...(of zwemmen)

wat : bezoek grotten en/of zwemmen.
waar : nabij Lokve.
e&d : in Lokve. (restaurant Eva naast het meer)
tijd : minder dan halve dag. (15’)Spilja Lokvarka
Grotten zijn er in Kroatië met honderden. Maar slechts enkele daarvan zijn opengesteld voor het publiek. Deze van Lokve is de diepste en de langste van Kroatië ! Een bezoek is dus meer dan de moeite waard.

(foto: ingang grot)


Bereikbaarheid.
Van op de oude baan Rijeka-Zagreb, komende van Delnice sla je rechts af richting Lokve en volg 'Spilja Lokvarka". Spilja is het Kroatische woord voor grot. Maar moeilijk is het niet, want na slechts 600 meter zie je links nabij de kapel het ticket-hokje. Deze is voor de op één na grootste grot in Kroatie niet bepaald imposant te noemen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen. De ingang zelf bevindt zich 300 meter terug aan de andere kant van de weg. (foto : stalagtietengordijn “de olifant”)

Toegang.
De grotten zijn tijdens het zomerseizoen geopend van 10 tot 17 uur. De geleide bezoeken starten ongeveer om het uur. Ben je juist te laat voor een bezoek, rij dan even door naar het meer en vertoef daar even, een uurtje is dan zo om. De uitleg tijdens de rondleiding kan ook in het Engels of het Duits. Tijdens mijn bezoek werd de volledige uitleg behalve in het Kroatisch ook in het Duits gegeven enkel voor mij alleen.

Nadat de groep volledig is ga je te voet naar de ingang van de grot op een 300 meter van het kantoortje. Vanaf daar start de deskundige uitleg en rondleiding die ongeveer drie kwartier duurt. De grot bestaat uit 6 grote galerijen, waarvan er 4 toegankelijk zijn voor het publiek. De vijfde en zesde galerij is enkel via een smalle schacht bereikbaar. Dit is spijtig, want deze zijn de grootste en diepste van de grot. Maar je kan nu eenmaal geen toerist door een 50 meter diepe schacht van nog geen meter breed naar beneden laten.
Vergeet om een trui of jas mee te nemen. De temperatuur bedraagt hier gemiddeld 8 graden.

Tot op heden ontdekt : totale lengte 1179 m. en diepste punt 277 m.Toegangsprijs : (in 2018) 60 kuna.
Toerist Buro Lokve : 051 831 250 (+385 51 831 250)
Grotten : 051 831 255 (+385 51 831 255)Grotten Lokve : 45.3597, 14.7621


Webstek in 't Engels: www.lokvarka.hr COMBINEREN MET : ZWEMMEN IN LOKVE, ETEN BIJ EVA 


Familiepark Golubinjakwat : korte natuurwandelingen, picknick, spelen.
waar : Delnice, oude baan richting Rijeka.
e&d : picknick of restaurant ter plaatse.
tijd : zolang je wil. (15’)

zie RECREATIEF


Lividraga, bergweidewat : bergweide ten noorden van het NP Risnjak.
waar : nabij Gerovo.
e&d : zelf meebrengen of in Gerovo.
tijd : halve dag. (30‘)zie RECREATIEF


Rooms, apartement in Crni Lug, Croatia : Holiday Apartment Pintarska Experience Gorski Kotar :30+ things to do in Gorski Kotar All about Croatia in Dutch :www.kroatie.org All about Crni Lug, Kroatie :holiday village Crni Lug in Croatia Bear watching in Crni Lug, Kroatie :www.croatiamountains.com Holiday house in Crni Lug, Kroatie :Holidayhome Maroflin


Logo Made in Flanders vandaag 13-7-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders - - GREEN 8323